Шопската Салата е Плодова Салата с Лук и Сирене.


Има много мнения по темата, но от ботаническа гледна точка почти всички зеленчуци в най-известната българска салата всъщност са плодове. Ние българите учим как да правим Шопска салата на много ранна възраст, много преди да се научим да ходим или говорим. Това е първият тест преди станеш официално българин и да получиш лична карта. Всеки българин трябва да е запознат с рецептата на изуст. Обикновено този вкусен микс включва червени или розови български домати, сочна българска голяма краставица, червени чушки или пиперки, които могат да бъдат свежи или печени, маслини, лук и българско сирене. Българите добавят и малко сол, оцет (въпреки че не съм почитател), зехтин и магданоз. Рецептата може да се миксира и да добавите малко шунка или различни сирена или каквото пожелаете, но в основата си Шопска салата съдържа споменатите съставки. Според Уикипедия, Шопската салата е създадена от професионални готвачи от Държавната туристическа компания "Балкантурист" през 1956 г. в ресторант "Черноморец" в тогавашния курорт "Дружба" (днес "Свети Константин и Елена") и в момента е добре известна салата в цялата страна, както и сред нашите съседи.

Първо си задайте въпроса дали можете да се справите с толкова фина информация. Повечето от хората, които познавам, не са запознати с това познание, което ще предоставя. С тази информация ще променя света ви завинаги. Освен лука, всички съставки на Шопска салата, които са смятани за зеленчуци, всъщност са плодове. Когато за първи път открих тази информация преди няколко години, бях съкрушен. Тридесет години лъжи, и ви казвам, когато разберете, че дори и маслината, е фактически плод, животът ви непременно се променя. Сега си задавам въпроса преди да направя Шопска салата, ям ли я за десерт? Какво правим с нея? Плодове и ракия? Казвам ви, никога няма да бъдете същите, и моля ви, разпространете думата. Понякога коригирам дамата от дюнера с моята новоусвоена информация или някои случайни хора на улицата, които си мислят че много знаят. Това е също страхотна тема за разговор, особено когато си купувате смути. Изпращам ви в този свят за да разпространите словото.

И така, как може тези проклети зеленчуци да са плодове? Ботанически, значенията често се различават от кулинарните, но тази класификация предоставя научно точен начин за тяхното категоризиране. От ботаническа гледна точка плодовете са зрелия орган на цветна растение, който обикновено съдържа семена. Зеленчуците, от друга страна, могат да включват всеки част от растението, като листа, корените, стъблата или дори цветята. И още, лукът, обикновено се счита за зеленчук в кулинарния смисъл, защото терминът 'зеленчук' в готвенето често се използва по-широко, за да се отнася до различни ядливи части на растенията. Въпреки това, ботанически лукът е луковица, която е модифицирано подземно стъбло и е част от нещо, което няма да помните след едно четене. Какво още е плод?

Ето списък с плодове, които често се бъркат със зеленчуци или се използват като такива в кулинарни контексти:
Домати: Всичко започна с домата, първо беше взет доматът.

Чушки: После дойдоха за чушките. Като доматите, чушките са плодове, но се използват в солени ястия.

Краставици: Накрая дойдоха за краставицата и аз не казах нищо. Често се третират като зеленчуци в салати и ястия, но ботанически са плодове.

Тиквички и други плодове: Използвани в солени ястия, но ботанически са плодове.

Патладжан (Мелисана): Обичайно се използва в солени ястия, но е плод от ботаническа гледна точка.

Тиква: Използвана и в сладки, и в солени ястия. Ботанически е плод.

Маслини: Считат се за солени, но ботанически са плодове.

Кориандър/Копър: Семената (кориандър) се използват като подправка и се считат за плодове.

Грах: Грахът са семена, които се развиват вътре в струпчета, а те са плодове.

Боб: Като граха, бобът се развива в струпчета и струпчетата се считат за плодове.

Тези примери подчертават обичайната несъответствие между ботаническите и кулинарни класификации. В кухнята тези продукти често се третират като зеленчуци или се използват в солени ястия въпреки ботаническата им класификация като плодове. Сега, с всичката тази информация, налейте си ракия, направете си една плодова шопска салата и разпространете думата.

Илия Бадев

Comments

Popular posts from this blog

Review of Kate Bush's Album 'Before the Dawn'

July Movie Pick: 'Deadpool & Wolverine' - The Best PR Movie I Have Ever Seen

Rant on 'Lessons in Chemistry' Apple TV+ Show